Manja slova Veća slova RSS
>

Inspekcije pojačano kontrolisale sprovođenje mjera NKT-a

Datum objave: 28.09.2020 15:10 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicuZdravstveno - sanitarna, Turistička, Tržišna, Inspekcija rada i Inspekcija za igre na sreću, prepoznate kao ključne inspekcije u ovoj situaciji, su u organizovanim aktivnostima u toku prošle nedjelje (19.09-24.09.2020. godine) izvršile ukupno 1.591 inspekcijski pregled u cilju provjere poštovanja mjera definisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Za počinjene prekršaje izdato je 14 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 15700 eura. Takođe podnijet je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.


U izvještajnom periodu, Zdravstveno sanitarna inspekcija je, kako na graničnim prelazima tako i u zemlji sprovodila mjere za sprečavanje unošenja, suzbijanja i širenja zarazne bolesti Covid 19 i izdala ukupno 4.291 rješenje. U izvršenim 330 inspekcijskih pregleda nije bilo utvrđenih nepravilnosti jer zaposleni su se pridržavali propisanih mjera nošenja maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava. Takođe je vršena kontrola lica koja su u samoizolaciji (ukupno izvršeno 272 kontrole lica) i to u gradovima: Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Andrijevica, Ulcinj, Bar, Budva, Rožaje, Bijelo Polje i Mojkovac u kojiam su utvrđene dvije nepravilnosti (nepoštovanje rješenja o samoizolaciji u Rožajama i Bijelom Polju) za čije otklanjanje službenici Uprave policije će preduzeti mjere u skladu sa propisima.

U nadzoru nad primjenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Turistička, Tržišna i Inspekcija rada su, u izvještajnom periodu, utvrdili 11 nepravilnosti koje su se odnosile na nekorišćenje zaštitnih maski u objektima u kojima se obavlja ugostiteljstvo, trgovina i zanatstvo, kao i na nepridržavanje propisane mjere fizičke udaljenosti između lica tokom boravka u objektima u kojima se obavlja ugostiteljstvo. Za počinjene prekršaje inspekcije su izdale 14 prekršajnih naloga (kojima su izrečene novčane kazne u iznosu od 15.700,00€) i podnijet je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.