Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

За 210 високошколаца почео програм “Стоп сивој економији”

За 210 високошколаца почео програм “Стоп сивој економији”
Датум објаве: 15.06.2020 15:07 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


За 210 незапослених младих са стеченим високим образовањем и радним искуством минимум девет мјесеци, данас је почео Програм “Стоп сивој економији”, који ће трајати до 15. јануара наредне године.

–За пружање техничке подршке и помоћи службеницима у Пореској управи је ангажовано 84 високошколаца, док ће се у Управи за инспекцијске послове оспособити њих 64. Такође, у Управи полиције пројектно ће радити 44 учесника, у Управи царина – 14 а у Министарству саобраћаја и поморства, које је ове године први пут програмски партнер, њих четворо. Мјесечна зарада, у нето износу, биће им 300 еура. Носилац Програма и ове године је Министарство рада и социјалног старања а Завод је за ту намјену опредијелио 750.000 еура – прецизирао је директор Завода за запошљавање Суљо Мустафић напомињући да Програм, препознат као примјер изузетно добре праксе не само у Црној Гори већ и шире, испуњава зацртане циљеве – веће запошљавање младих и смањење неформалног пословања.

По ријечима директора Управе за инспекцијске послове Алије Кошуте Програм је прилика за младе да осјете рад у јавном сектору и да пруже значајну помоћ у сузбијању сиве економије.

-Полазници ће активности обављати у тржишној, туристичкој, инспекцији рада, здравствено – сантарној, еколошкој и шумарској инспекцији као и у Менаџменту управе – казао је Алија Кошута. Такође, он је истакао да Управа за иснпекцијске послове кроз програм „Стоп сивој економији“ ангажује у највећој мјери младе људе који су тек завршили са формалним образовањем.  Стога је у претходном периоду продужен ангажман онима који су се истакли својом енергичношћу и спремношћу за рад.

Кошута је истакао да су прошле године учесници Програма „Стоп сивој економији“ у значајној мјери допринијели динамичности самог поступка обављања инспекцијских надзора, већем броју извршених инспекцијских контрола, већем броју поступања по иницијативама и посебно са аспекта њиховог ангажовања током појачаног надзора током љетње туристичке сезоне. Како је навео, он вјерује да ће тако  бити и ове године, па ће поновно ангажовање младе радне снаге преко „Стоп сивој економији“ допринијети још  бољим резултатима рада у сузбијању сиве економије.