Manja slova Veća slova RSS
>

Za 210 visokoškolaca počeo program “Stop sivoj ekonomiji”

Za 210 visokoškolaca počeo program “Stop sivoj ekonomiji”
Datum objave: 15.06.2020 15:07 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Za 210 nezaposlenih mladih sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom minimum devet mjeseci, danas je počeo Program “Stop sivoj ekonomiji”, koji će trajati do 15. januara naredne godine.

–Za pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u Poreskoj upravi je angažovano 84 visokoškolaca, dok će se u Upravi za inspekcijske poslove osposobiti njih 64. Takođe, u Upravi policije projektno će raditi 44 učesnika, u Upravi carina – 14 a u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, koje je ove godine prvi put programski partner, njih četvoro. Mjesečna zarada, u neto iznosu, biće im 300 eura. Nosilac Programa i ove godine je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a Zavod je za tu namjenu opredijelio 750.000 eura – precizirao je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić napominjući da Program, prepoznat kao primjer izuzetno dobre prakse ne samo u Crnoj Gori već i šire, ispunjava zacrtane ciljeve – veće zapošljavanje mladih i smanjenje neformalnog poslovanja.

Po riječima direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute Program je prilika za mlade da osjete rad u javnom sektoru i da pruže značajnu pomoć u suzbijanju sive ekonomije.

-Polaznici će aktivnosti obavljati u tržišnoj, turističkoj, inspekciji rada, zdravstveno – santarnoj, ekološkoj i šumarskoj inspekciji kao i u Menadžmentu uprave – kazao je Alija Košuta. Takođe, on je istakao da Uprava za isnpekcijske poslove kroz program „Stop sivoj ekonomiji“ angažuje u najvećoj mjeri mlade ljude koji su tek završili sa formalnim obrazovanjem.  Stoga je u prethodnom periodu produžen angažman onima koji su se istakli svojom energičnošću i spremnošću za rad.

Košuta je istakao da su prošle godine učesnici Programa „Stop sivoj ekonomiji“ u značajnoj mjeri doprinijeli dinamičnosti samog postupka obavljanja inspekcijskih nadzora, većem broju izvršenih inspekcijskih kontrola, većem broju postupanja po inicijativama i posebno sa aspekta njihovog angažovanja tokom pojačanog nadzora tokom ljetnje turističke sezone. Kako je naveo, on vjeruje da će tako  biti i ove godine, pa će ponovno angažovanje mlade radne snage preko „Stop sivoj ekonomiji“ doprinijeti još  boljim rezultatima rada u suzbijanju sive ekonomije.