Manja slova Veća slova RSSSaopstenja

05.11.2019.

Zdravstvena inspekcija u ovoj godini zabranila rad u 14 zdravstvenih ustanova

Zdravstvena inspekcija je tokom 2019. godine kontrolisala zdravstvene ustanove kako u javnom tako i u privatnom sektoru. U zdravstvenim ustanovama zdravstvena inspekcija je u skladu sa zakonom kontrolisla vođenje medicinske dokumentacije, primjenu odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata, poštovanje radnog vremena od strane zdravstvenih radnika, kontrola medicinskih sredstava i ljekova. U apotekama je kontrolisano izdavanje ljekova na recept i prisustvo farmaceuta u apotekama. U svim zdravstvenim ustanovama kontrolisana je primjena odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

05.11.2019.

Tržišna inspekcija za pet godina izvršila 2754 kontrola u borbi protiv piraterije

Tržišna inspekcija je u periodu od 2014. godine do oktobra 2019. godine. u oblasti zaštite intelektualne svojine izvršila 2754 kontrola koje su se odnosile na zaštitu autorskih i srodnih prava (promet optičkih diskova i korišćenje softvera) i zaštitu žiga odnosno robne marke u oblasti industrijske svojine.

29.10.2019.

Tržišna kaznila dva subjekta u kontroli tokom druge neradne nedjelje

Tržišna inspekcija, je u nedelju 27.10.2019 ghodine ,vršila inspekcijske nadzor nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini da se trgovina ne može obavljati nedjeljom.Rezultati nadzora govore da je propisana norma u velikoj mjeri ispoštovana jer je na cijeloj teritoriji Crne Gore u 24-časovnom nadzoru pronađeno ukupno dva subjekta nadzora u prekršaju, odnosno dvije trgovačke radnje u Budvi. U oba slučaja, inspektori su zbog počinjenog prekršaja izrekli novčane kazne prekršajnim nalogom i to: pravnom licu u iznosu od 1000€ i odgovornom licu u pravnom licu 200€ (za dva pravna lica ukupni iznos kazne je bio 2400€) .

21.10.2019.

Trgovci u velikoj mjeri ispoštovali neradnu nedjelju

Tržišna inspekcija, je dana 20.10.2019 godine ,sprovela inspekcijski nadzor nad primjenom propisane obaveze iz Zakona o unutrašnjoj trgovini da se trgovina na veliko i trgovina na malo ne može obaljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici. Rezultati nadzora govore da je zakonska norma u velikoj mjeri ispoštovana jer je na cijeloj teritoriji Crne Gore u 24-časovnom nadzoru svih tržišnih inspektora pronađeno samo tri prekršioca.

08.10.2019.

Saopštenje: Prva neradna nedjelja u trgovini 20. oktobar

Podsjećamo sve privredne subjekte koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo , na propisanu odredbu člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini (“SL.list CG“,br:49/08,04/38,38/19), čija primjena stupa na snagu od 14.10.2019 godine , što praktično znači da je prva neradna nedjelja je 20.10.2019 godine.

03.10.2019.

Nije kažnjena „Euro petrol“ već „Eko petrol“ pumpa u Spužu u opštini Danilovgrad

Obavještavamo javnost, i izvinjavamo se kompaniji „Euro petrol“ zbog greške koja je počinjena u administraciji naše inspekcije, jer je nepravilnost u kvalitetu goriva zapravo utvrđena u „Eko petrol“ pumpi u Spužu u opštini Danilovgrad, a ne u „Euro petrol“ pumpi u Danilovgradu.

01.10.2019.

Tržišna inspekcija sprovela akciju zaštite prava intelektualne svojine u Bijelom Polju

Tržišna inspekcija sprovela akciju zaštite prava intelektualne svojine u Bijelom Polju

Tržišna inspekcija, uspješno je sprovela aktivnosti u okviru kampanje pod nazivom "Dani zajedničke akcije" koja predviđa kontrolu primjene propisa koji regulišu zaštitu prava intelektualne svojine, u saradnji sa inspektorima Uprave policije.

25.09.2019.

Saopštenje: Uspješno završen pojačani nadzor u ljetnjoj turističkoj sezoni

Uprava za inspekcijske poslove uspješno je sprovela pojačani inspekcijski nadzora u ljetnjoj turističkoj sezoni u trajanju od 8. juna do 30. avgusta 2019. godine. Posredstvom Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone bile su organizovane aktivnosti četiri inspekcija ove uprave: Turističke inspekcije, Tržišne inspekcije, Inspekcije rada, Zdravstveno-sanitarne inspekcije. U pojačanom nadzoru angažovano je 66 inspektora u šest primorskih opština –Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

28.08.2019.

Saopštenje: Nadležnosti inspekcija Uprave za inspekcijske poslove o primjeni zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Uprava za inspekcijske poslove vrši nadzor nad sprovođenjem zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i to preko zdravstveno-sanitarnih, turistčkih i tržišnih inspektora.

15.08.2019.

Nevraćanje kusura – sitnih apoena

Nevraćanje kusura – sitnih apoena

Uprava za inspekcijske poslove je dobijala žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često. Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena.