Manja slova Veća slova RSSSaopstenja

05.02.2020.

Održan sastanak sa ambasadom Francuske

Održan sastanak sa ambasadom Francuske U Upravi za inspekcijske poslove danas je upriličen sastanak direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute sa Kristin Tudik ambasadorkom Republike Francuske i Izabel Tomas Delić, savjetnicom za evropske integracije. Tom prilikom razmatrani su modaliteti saradnje Uprave za inspekcijske poslove i Generalnog inspektorata Francuske.

17.01.2020.

Pomoćnik direktora Uprave susreo se sa ambasadorom Katara

Pomoćnik direktora Uprave susreo se sa ambasadorom Katara

Na sastanku održanom 27. decembra 2019. godine u Ambasadi Katara u Beogradu, g. Ragip Deljanin, pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove i g. Mubarak Bin Fahad Al-Thani, ambasador Katara, razgovarali su o mogućnoj saradnji u vidu tehničke podrške Upravi za inspekcijske poslove. Ambasador Katara izrazio je nastojanje da pruži podršku Upravi za inspekcijske poslove u unaprijeđenju tehničkih sredstava kao potpori sistemu inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori.

31.12.2019.

Završen program "Stop sivoj ekonomiji" sa 60 mladih

Završen  program "Stop sivoj ekonomiji" sa 60 mladih

Povodom završetka Programa osposobljavanja i angažovanja mladih na poslovima sprječavanja neformalnog poslovanja “Stop sivoj ekonomiji” koji je trajao šest mjeseci i završio se 31. decembra, 2019. godine u Upravi za inspekcijske poslove upriličen je sastanak direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute sa učesnicima ovog programa.

27.12.2019.

Završeno osposobljavanje za 60 mladih po Vladinom projektu „Stop sivoj ekonomiji“

Povodom završetka Programa osposobljavanja i angažovanja mladih na poslovima spriječavanja neformalnog poslovanja “Stop sivoj ekonomiji” koji je trajao šest mjeseci i završio se 31. januara 2019. godine u Upravi za inspekcijske poslove 26. decembra 2019. godine upriličen je sastanak direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute sa učesnicima ovog programa.

25.12.2019.

Obavještenje za trgovce na malo i na veliko o neradnim danima za vrijeme praznika

Apelujemo na sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo da poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

18.12.2019.

Saopštenje: Sprovedena obuka inspektora na temu kategorizacije turističkih objekata

Saopštenje: Sprovedena obuka inspektora na temu kategorizacije turističkih objekata

Danas je u Upravi za inspekcijske poslove, na inicijativu Turističke inspekcije, a u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, sprovedena obuka republičkih turističkih inspektora po pitanju primjene Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, a akcentom na Pravilnik o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji objekata. Navedenim pravilnikom bliže se propisuju vrste ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, minimum usluga koje se mogu pružati u njima, minimalno-tehnički uslovi u pogledu prostora, uređaja i opreme, uslovi za kategorizaciju i specijalizaciju ugostiteljskih objekata u pogledu uređenja, opreme i održavanja objekata, nivoa kvaliteta usluge prema vrsti ugostiteljskog objekta i način kategorizacije ugostiteljskih objekata, kao i posebni standardi istih.

16.12.2019.

Uprava za inspekcijske poslove učestvovala na konferenciji o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Uprava za inspekcijske poslove učestvovala na konferenciji o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Uprava za inspekcijske poslove, zajedno sa predstavnicima iz inspektorata iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova učestvolvala je na „Konferenciji visokog nivoa o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u skladu sa standardima Evropske unije“, održanoj u petak 13.12.2019. godine u Tirani. Konferenciju je organizovao Centralni inspektorat Albanije, pod pokroviteljstvom i uz učešće Vlade Republike Albanije, USAID-a, Evropske komisije i OECD-a.

05.12.2019.

Uništene 1533 nebezbjedne igračke

Uništene 1533 nebezbjedne igračke

Prilikom proaktivnog nadzora koji je vršen od početka marta do kraja novembra obavljen je administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled igračaka - izgled proizvoda, upozorenja, isprave o usklađenosti. Metodom procjene rizika analizirano je 116 uzoraka na prisustvo ftalata i bora u igračkama. Dostavljeni rezultati ispitivanja su pokazali da je 38 uzoraka bilo neispravno, jer su uzorci plastičnih igračaka sadržali ftalate u koncentraciji većoj od dozvoljene i uzorci ljigavaca imali su koncentraciju bora veću od dozvoljene.

26.11.2019.

Inspekcije aktivno kontrolišu primjenu Zakona o spriječavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Turistička inspekcija, kako je to propisano, kontroliše primjenu novog Zakona o spriječavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, a od polovine avgusta, od kada je ovaj zakon u primjeni, do 19.novembra sprovedeno je ukupno 2263 kontrola. U ovom periodu utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30490 eura, a podnijeto je i 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

18.11.2019.

Prva neradna nedjelja bez prekršilaca

U nedelju 17.11.2019 godine, od strane Tržišne inspekcije sproveden je nadzor nad primjenom zabrane rada trgovine nedeljom, što je obaveza propisana članom 35 Zakona o unutrašnjoj trgovini. Nadzor je sproveden u svim opštinama, a tržišni inspektori nisu utvrdili kršenje propisane obaveze zabrane rada nedjeljom.