Manja slova Veća slova RSSSaopstenja

02.11.2018.

Tržišna inspekcija obučena za nadzor neusmjerenih sijalica

Tržišna inspekcija obučena za nadzor neusmjerenih sijalica U Upravi za inspekcijske posloce je 2. novembra ove godine održana radionica na kojoj su tržišni inspektori, u funkciji trenera, obučavali svoje kolege inspektore koji vrše nadzor proizvoda na tržištu u oblasti označavanja energetske efikasnostu i tehničkih zahtjeva eko dizajna. Na radionici su prisustvovali i predstavnici Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije.

02.11.2018.

Tržišna inspekcija aktivno štiti prava intelektualne svojine

U oblasti prava intelektualne svojine Tržišna inspekcija je za period 2014-2018 godine izvršila preko 2000 kontrola koje su se odnosile na zaštitu autorskih i srodnih prava (promet optičkih diskova i korišćenje softvera) i zaštitu žiga odnosno robne marke u oblasti industrijske svojine.

31.10.2018.

Posjeta eksperata Evropske komisije za zaštitu prava intelektualne svojine Upravi za inspekcijske poslove

Posjeta eksperata Evropske komisije za zaštitu prava intelektualne svojine Upravi za inspekcijske poslove

U Upravi za inspekcijeske poslove juče je održan sastanak eksperata Evropske komisije za zaštitu prava intelektualne svojine sa predstavnicima Uprave, Radom Marković, pomoćnicom direktora i Nadom Đurđić, glavnom tržišnom inspektorkom, koji je jedan u nizu sastanaka sa instutucijama Crne Gore nadležnim za zaštiu prava intelektusalne svojine. Inače, ova misija Evropske komisije je organizovana povodom stava Crne Gore o ispunjavanju završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 7, koje se odnosi na zaštitu prava intelektualne svojine.

24.10.2018.

Pronađeno 12 opasnih igračaka

U planiranom nadzoru izvršeno je 78 kontrola na 103 vrste igračaka, kada je pronađeno 12 vrsta opasnih igračaka u količini od 360 komada. Preciznije, u pitanju su igračke: lutka „Lianyi“, lutka „Barbie“, lutka “Beauty and the beast”, lutka „Birthday Wishes“, lutka „The beauty style“ , Miki Maus set, lutka – Fashion surpise, Lutka muzička – Mini Happy Baby, Igračka set - Maša i Medved, Plastična lutka, Frozen, Pokemon Go Plus i Pčelica Funny Bee (Fotografije opasnih igračaka mogu se pronaći u ovom saopštenju ili na sajtu www.potrosac.me).

23.10.2018.

Održana TAIEX-ova ekspertska misija iz oblasti vantjelesne oplodnje

U Upravi za inspekcijske poslove, uz podršku TAIEX-a (Tijela Evropske komisije za tehničku pomoć i razmenu informacija), održana je četvorodnevna ekspertska misija (15-18. oktobar) na temu „Liječenje neplodnosti korišćenjem asistiranih reproduktivnih tehnologija.“ Cilj ove ekspertske misije bio je detaljno upoznavanje sa implementacijom zakonodavstva EU u oblasti tkiva i ćelija tj. sa procedurama uzimanja i transplantacije ljudskih tkiva i ćelija za svrhu medicinskog tretmana, sa posebnim akcentom na medicinske tretmane neplodnosti uz upotrebu asistiranih reproduktivnih tehnologija.

23.10.2018.

Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove učestvovali na EPSO konferenciji održanoj u Bugarskoj

Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove učestvovali na EPSO konferenciji održanoj u Bugarskoj

U organizaciji Evropske mreže nadzornih organa za oblast zdravlja i socijalne zaštite (EPSO) održana je trodnevna konferencija u Sofiji (10-12. oktobra 2018. godine), gdje su Upravu za inspekcijske poslove predstavili dr Višnja Orban, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove, Vlastimir Knežević glavni inspektor socijalne i dječje zaštite i Milena Ostojić saradnica za međunarodnu saradnju.

18.09.2018.

Uspješna sezona rezultat zapošljavanja mladih inspektora i stalne koordinacije kojom je izbjegnut sukob nadležnosti

Uspješna sezona rezultat zapošljavanja mladih inspektora i stalne koordinacije kojom je izbjegnut sukob nadležnosti

Paralelno sa akivnostima na primorju, gdje je turistička sezona bila u jeku, Uprava za inspekcijske poslove je pojačano vršila nadzor i u pet sjevernih opština, čemu u prilog govori i činjenica da je u naznačenom periodu ukupno na teritoriji Crne Gore izvršeno gotovo 18,5 hiljada kontrola, pri čemu je u više od pola utvrdila nepravilnosti

12.09.2018.

Održana TAIEX-ova radionica iz oblasti kontrole turističkih usluga

Održana TAIEX-ova radionica iz oblasti kontrole turističkih usluga

Na zahtjev Uprave za inspekcijske poslove – Turističke inspekcije, a uz podršku TAIEX-a (Instrument Evropske komisije za tehničku pomoć i razmenu informacija) organizovana je dvodbnevna radionica (6-7 septembar) na temu inspekcijskog nadzora u oblasti turističkih usluga.

22.08.2018.

U prve dvije nedjelje avgusta utvrđeno 1574 nepravilnosti

Od početka ljetnje turističke sezone Turistička, Inspekcija rada, Sanitarna, Zdravstvena i Tržišna inspekcija vrše pojačani nadzor u svim turističkim gradovima, a u samo prve dvije nedjelje avgusta obavljeno je 568 kontrola u oblastima ugostiteljstva, građevinarstva, trgovine i zanatstva, utvrđeno je 1574 nepravilnosti, a izrečeno 1483 prekršajnih naloga i 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

20.08.2018.

Sanitarna inspekcija kaznila Tre canne

Sanitarna inspekcija je prilikom mjerenja vrijednosti rezidualnog hlora u objektu Tre canne (11.08.2018) utvrdila odstupanje od dozvoljenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o bližim zahtjevima koje u pogledu bezbijednosti treba da ispunjava voda za piće (Sl.list CG broj 24/012). U svim ugostiteljskim objektima koji se nalaze u prizemlju zgrade Tre canne kao i u ugostiteljskom objektu na petnaestom spratu zgrade, vrijednosti rezdulanog hlora su prelazile gornju dozvoljenu granicu.