Manja slova Veća slova RSS
>

Tržišna inspekcija kreće u nadzor bezbjednosti dječjih sjedišta za bicikl

Tržišna inspekcija kreće u nadzor bezbjednosti dječjih sjedišta za bicikl
Datum objave: 08.04.2021 08:36 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicuU skladu sa Opštim programom nadzora proizvoda na tržištu za 2021.godinu, Tržišna inspekcija je od aprila počela sa nadzorom dječjih sjedišta za bicikl, s aspekta bezbjednosti proizvoda.

 
Da bi se stavila na tržište Crne Gore, dječja sjedišta za bicikl moraju biti bezbjedna u skladu sa Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda („Sl.list CG“ br. 45/14 i 13/18). Smatraju se bezbjednim ukoliko ispunjavaju zahtjeve bezbjednosti u pogledu rizika i kategorije rizika iz standarda MEST EN 14344:2009 i to u pogledu označavanja, uputstva za upotrebu i zahtjeva za konstrukciju.

Skrećemo pažnju kupcima da prilikom kupovine proizvoda provjere da li su na proizvodu, pored podataka o identifikaciji propizvođača i uvoznika, istaknuti i podaci o maksimalnoj težini djeteta i to od 9kg do 22kg (otprilike za uzrast od 9 mjeseci do 4 godine), kao i upozorenje da dodatni bezbjednosni uređaji moraju uvijek biti pričvršćeni. Dječje sjedište se ne smije koristiti preko maksimalne dozvoljene težine, čak iako izgleda dovoljno čvrsto. Uz proizvod mora biti priloženo uputstvo za upotrebu na crnogorskom jeziku. Osim navedenog, potrebno je pregledati da li ima oštrih icvica, odnosno da li su ivice, uglovi zaobljeni ili savijeni, urolovani ili spiralni ili su zaštićeni plastikom ili na drugi način, da li su otvori u pristupnoj zoni u sastavljenom sjedištu između 5mm i 12mm, da li postoji mehanizam za zaključavanje ili povezivanje sjedišta sa biciklom koji onemogućava nenamjerno odvajanje sjedišta od bicikla, da li je sjedište sa odgovarajućim pojasevima ili sličnim uređajem za zadržavanje, dizajniranim da održava dijete u bezbjednom sjedećem položaju.


Tržišna inspekcija apeluje na kupce da prilikom kupovine proizvoda obrate pažnju na to da li isti ispunjavaju bezbednosne zahtjeve za njihovu namjenu i upotrebu, a da se za sve uočene nepravilnosti obrate ovoj inspekciji.
PR služba Uprave za inspekcijske poslove