Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Тржишна инспекција креће у надзор безбједности дјечјих сједишта за бицикл

Тржишна инспекција креће у надзор безбједности дјечјих сједишта за бицикл
Датум објаве: 08.04.2021 08:36 | Аутор: уип

Испис Штампај страницуУ складу са Општим програмом надзора производа на тржишту за 2021.годину, Тржишна инспекција је од априла почела са надзором дјечјих сједишта за бицикл, с аспекта безбједности производа.

 
Да би се ставила на тржиште Црне Горе, дјечја сједишта за бицикл морају бити безбједна у складу са Законом о општој безбједности производа („Сл.лист ЦГ“ бр. 45/14 и 13/18). Сматрају се безбједним уколико испуњавају захтјеве безбједности у погледу ризика и категорије ризика из стандарда МЕСТ ЕН 14344:2009 и то у погледу означавања, упутства за употребу и захтјева за конструкцију.

Скрећемо пажњу купцима да приликом куповине производа провјере да ли су на производу, поред података о идентификацији пропизвођача и увозника, истакнути и подаци о максималној тежини дјетета и то од 9кг до 22кг (отприлике за узраст од 9 мјесеци до 4 године), као и упозорење да додатни безбједносни уређаји морају увијек бити причвршћени. Дјечје сједиште се не смије користити преко максималне дозвољене тежине, чак иако изгледа довољно чврсто. Уз производ мора бити приложено упутство за употребу на црногорском језику. Осим наведеног, потребно је прегледати да ли има оштрих ицвица, односно да ли су ивице, углови заобљени или савијени, уроловани или спирални или су заштићени пластиком или на други начин, да ли су отвори у приступној зони у састављеном сједишту између 5мм и 12мм, да ли постоји механизам за закључавање или повезивање сједишта са бициклом који онемогућава ненамјерно одвајање сједишта од бицикла, да ли је сједиште са одговарајућим појасевима или сличним уређајем за задржавање, дизајнираним да одржава дијете у безбједном сједећем положају.


Тржишна инспекција апелује на купце да приликом куповине производа обрате пажњу на то да ли исти испуњавају безбедносне захтјеве за њихову намјену и употребу, а да се за све уочене неправилности обрате овој инспекцији.
ПР служба Управе за инспекцијске послове