Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Деманти: Поводом саопштења Марије Кандић (УРА) о раду Инспекције рада

Датум објаве: 03.03.2021 14:48 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


Поводом саопштења Марије Кандић, чланице Главног одбора Грађанског покрета УРА у Главном граду од 26.2.2021. године под насловом: „Послодавци смањују плате за 50 одсто, Инспекција рада не обавља свој посао“, морамо да реагујемо и одбацимо као произвољно и нетачно цијело саопштење којим се без навођења конкретних чињеница износе тврдње о наводном  непрофесионалном раду ове инспекције.

Истичемо да никакве „шеме“ између инспектора и послодаваца нема у контексту реченице из саопштења Кандићеве да “уиграна и позната шема даје могућност послодавцима да несметано и некажњено пролазе”. То може бити само непримјерена флоксула и непознавање законске регулативе која се односи на начин вршења инспекцијског надзора. Наиме, инспектори примјењују у свом раду закон који прописује да је инспектор нарочито обавезан да “обавијести одговорно лице субјекта надзора о почетку обављања инспекцијског прегледа, осим ако сматра да би обавјештење умањило ефикасност инспекцијског надзора”, што значи да инспектор мора водити рачуна да се не умањи ефикасност надзора и на тај начин не пружа никакву “заштиту“ послодавцу, нити га ослобођа од одговорности за евентуално утврђене неправилности.   

Наводи из самог наслова да „Послодавци смањују плате за 50 одсто, Инспекција рада не обавља свој посао“ могу се сматрати најблаже речено произвољним и прије свега непоткрепљеним конкретним случајевима или доказима. Наиме, Инспекција рада је реаговала по основу свих пристиглих иницијатива, па и оног малог броја њих које су се односиле на исплаћивање зараде испод минималне или испод зараде утврђене уговором о раду. При том, инспектори посебно контролишу редовност исплате зарада преко текућег рачуна запосленог и уручивање обрачунске листе, која има карактер јавне исправе.

Неистинит је навод из саопштења Кандићеве је да Инспекција рада раде до 13.00 часова, јер  ова инспекција свој рад организује не само у пријеподневним часовима, већ током цијелог доба дана и ноћи,  као и нерадним данима и празницима, а својим радом утиче да се  уведу у законске оквире непријављени радници, да се трансформише радни однос са одређеног на неодређено вријеме, да се регуларно исплате зараде и накнаде зарада, те да се увећа зарада по основу прековременог, празничног и ноћног рада, и обезбједи поштовање осталих права из радних односа.

Крајње негативан контекст приказивања рада ове инспекције се може оповргнути конкретним резултатаима ове инспекција: само у 2020. години Инспекција рада је извршила 8874 контрола,  што кроз редовне контроле по службеној дужности, што по бројним иницијативама грађана (1569).  По свим иницијативама је поступано стручно и благовремено, чиме се допринијело заштити корпуса права запослених и њиховом радно-правном статусу.

Наравно, било је неоснованих иницијатива, али је Инспекција рада поступала по свакој од њих, укључујући и оне анонимне.  Исход инспекцијског надзора по појединим иницијативама није увијек задовољио очекивања подносилаца, али је инспектор сигурно предузео све из оквира своје надлежности, обзиром да је сваком инспектору својеврсна сатисфакција кад својим дјеловањем постигне да се право и правда подударе.

Све већи прилив иницијатива указује на то да су се радници охрабрили да се све више и гласније боре за своја права преко институција система, а Инспекција рада својим дјеловањем јача повјерење грађана у свој рад.

На концу, произвољне тврдње Марије Кандић одбацујемо као најблаже речено неутемељене и непоткрепљене конкретним чињеницама, а њој, као и свим грађанима, доступни смо за информације о поступању ове инспекције у заштити права запослених и за сваку дилему која се тиче заштите тих права. Напомињемо, само кроз синергију државних институција и одговорних грађана може се унаприједити поштовање законских прописа над чијом примјеном је надлежна Инспекција рада.

 

Ангелина Међедовић

Главна инспекторка рада