Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Управа за инспекцијске послове остварила укупан финансијски ефекат од близу 6 милиона еура

Управа за инспекцијске послове остварила укупан финансијски ефекат од близу 6 милиона еура
Датум објаве: 17.04.2019 14:01 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


У Управи за инспекцијске послове данас је одржана конференција за медије на којој је директор ове управе г. Алија Кошута представио годишње резултате рада остварене у 2018. години, а најавио је и почетак појачаног надзора током љетње туристичке сезоне.


Кошута је истакао да су за остварене резултате рада заслужни су прије свега наши млади кадрови који су унијели нову енергију и показали велику посвећеност у раду, а све то наравно не би било могуће да их нису подржавали и подучавали искусније колеге. 
 
У 2018. години инспектори Управе за инспекцијске послове су обавили скоро 65.000 инспекцијских прегледа, у којима је утврђено преко 25.000 неправилности. У циљу отклањања утврђених неправилности инспектори су доносили превентивне мјере указивања, рјешења о отклањању неравилности,али и новчане казне у вриједности од преко 5 милиона еура, а укупни остварени финансијски ефекат инспекцијског надзора заједно са спољнотрговинским прометом износи близу 6 милиона еура. Треба истаћи да се из године у годину повећава проценат броја наплаћених прекршајних налога, па је прошле године наплаћено скоро 90 одсто од броја издатих.
У прошлој години остварени су значајни ефекти сузбијања сиве економије кроз легализацију вршења дјелатности у области трговине, занатства, туризма, угоститељства, пружања здравствених, услуга социјалне и дјечје заштите, приређивања игара на срећу и коришћења природних ресурса.

Када је у питању тржиште рада, Инспекција рада се приоритетно бавила сузбијањем рада „на црно“, а у 2018. години затекла је 2122 лица која без уговора о раду, од којих је 689 лица након поступања ове инспекције закључила уговор о раду са послодавцем. 
 
Директор ове институције је истакао да ће појачани надзор почети већ од 1. Маја и трајаће до краја августа. У овим активностима биће ангажовано преко 60 инспектора из Туристичке, Тржишне, Инспекције рада и Здравствено-санитарне инспекције и то на територији Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве, Бара и Улциња. 

Директор Управе за инспекцијске послове посебно се осврнуо на негативне коментаре који су се могле чути из неких медија када је у питању инспекцијски надзпр ауто-пута, па је том приликом истакао: “Ради јавности морамо рећи да наше инспекције Еколошка, Инспекција за воде и Инспекција рада од почетка реализације пројекта ауто-пута врше појачан инспекцијски надзор из оквира наших надлежности. Ове инспекције извршиле су преко 190 контрола, изрекле 46 мјера указивања и донијеле 40 рјешења којима су наложиле отклањање неправилности, издале 42 прекршајна налога и 20 захтјева за покретање прекршајног поступка и поднијеле једну крикривичну пријаву.“
На конференцији је наведено да је, када је у питању заштита животне средине, Еколошка инспекција у континуитету обилазила ауто-пут од почетка његове изградње како би предлагала мјере за побољшање квалитета воде и пратила све параметре који одређују њен квалитет. По налогу ове инспекције изграђени су додатни седиментациони базени за смањење мутноће воде, постављени сепаратори уља и масти, вршен је мониторинг квалитета отпадних вода и површинских вода, уклањање бетонског муља из базена, управљање посебним врстама отпада и предавање истог овлашћеном сакупљачу. 

Такође, г. Алија Кошута је истакао да радови на изградњи саобраћајнице као и радови на регулацији ријеке Таре, ипак морају проузроковати извјесну замућеност, али, према ријечима стручњака погоршани квалитет воде ће се поправити и достићи скоро потупне природне вриједности након неког времена од престанка грађевинских радова. Директор ове управе је рекао да „већ анализе из фебруара и марта показују да је вода била задовољавајућег квалитета, иако је током изградње ауто-пута квалитет воде стално варирао у зависности од временских услова и динамике градње“. Такође је наведено да да је у претходном периоду по налогу Еколошке инспекције анализиран отпад који настаје приликом ископа, па је ЦЕТИ утврдио да исти нема у себи опасних материја.