Manja slova Veća slova RSS
>

Na teritoriji Opštine Budva pronađen štetni organizam koji izaziva sušenje listopadnog drveća

Datum objave: 11.11.2015 15:27 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Dana 26.10.2015. godine potvrđen je prvi nalaz štetnog organizma Anoplophora glabripennis (Motschulsky), odnosno azijske strižibube, koja izaziva sušenje velikog broja listopadnog drveća.


uip

Anoplophora glabripennis (Motschulsky)

Prisustvo je potvrđeno na teritoriji Opštine Budva, području Lastve Grbaljske SGŠ 42° 18' 25'' i JGŠ 18° 48' 18'', na vrbi (Salix sp.).
Nakon prvog pronalaska imaga izvršen je detaljan zdravstveni pregled mjesta infestacije i uzorkovanje. Uzorkovane larve, za koje se sumnjalo da pripadaju ovom štetnom organizmu, poslate su na determinaciju molekularnom analizom, a 26.10.2015. godine izvještajem je potvrđeno da larve pripadaju azijskoj strižibubi.
Vrba napadnuta azijskom strižibubom je nakon uzorkovanja uništena spaljivanjem, pod nadzorom Fitosanitarne inspekcije, kako bi se spriječio rizik daljeg širenja ovog štetnog organizma.

S tim u vezi, podsjećamo sve držaoce bilja na zakonsku obavezu, odnosno članu 6 i 11 Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja (Sl. list RCG 28/06, Sl. list CG 28/11 i 48/15) da su, ukoliko primijete bilo kakvu novu ili neuobičajenu pojavu ili posumnjaju na prisustvo ovog štetnog organizma, dužni da o istom obavijeste nadležnog fitosanitarnog inspektora.