Мања слова Већа слова РСС
>

На територији Општине Будва пронађен штетни организам који изазива сушење листопадног дрвећа

Датум објаве: 11.11.2015 15:27 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


Дана 26.10.2015. године потврђен је први налаз штетног организма Аноплопхора глабрипеннис (Мотсцхулскy), односно азијске стрижибубе, која изазива сушење великог броја листопадног дрвећа.


уип

Аноплопхора глабрипеннис (Мотсцхулскy)

Присуство је потврђено на територији Општине Будва, подручју Ластве Грбаљске СГШ 42° 18' 25'' и ЈГШ 18° 48' 18'', на врби (Салиx сп.).
Након првог проналаска имага извршен је детаљан здравствени преглед мјеста инфестације и узорковање. Узорковане ларве, за које се сумњало да припадају овом штетном организму, послате су на детерминацију молекуларном анализом, а 26.10.2015. године извјештајем је потврђено да ларве припадају азијској стрижибуби.
Врба нападнута азијском стрижибубом је након узорковања уништена спаљивањем, под надзором Фитосанитарне инспекције, како би се спријечио ризик даљег ширења овог штетног организма.

С тим у вези, подсјећамо све држаоце биља на законску обавезу, односно члану 6 и 11 Закона о здравственој заштити биља (Сл. лист РЦГ 28/06, Сл. лист ЦГ 28/11 и 48/15) да су, уколико примијете било какву нову или неуобичајену појаву или посумњају на присуство овог штетног организма, дужни да о истом обавијесте надлежног фитосанитарног инспектора.